• De Bogdan Hrusca
 • In Informatii Publice
 • Postat la 12 Noiembrie 2019

Trofeul CIVA pentru organizatorul anului 2019 & Campionatul European de Acrobație 2020 la A.T. Deva

În perioada 08.11.2019 – 10.11.2019 Aeroclubul României a participat la ședința anuală a Comisiei Internaționale de Acrobație a FAI – Federația Aeronautică Internațională prin reprezentanții săi, Iorgov Cristian și Popescu Vlad-Alexandru.

În cadrul ședinței s-au discutat, dezbătut și stabilit schimbări ale regulamentului actual de organizare și desfășurare a Campionatelor Mondiale și Europene de Acrobație, s-au stabilit perioadele și locurile în care se vor desfășura aceste competiții în anul 2020, împreună cu alte subiecte interne CIVA.

Colegii noștri au primit, în numele Aeroclubului României și al Federației Aeronautice Române, pentru al doilea an consecutiv Trofeul CIVA pentru Organizatorul Anului. Acest trofeu a fost câștigat în anul 2019 în urma organizării Campionatelor Mondiale de Acrobație cu Planorul 2019 clasele Unlimited și Advanced la Aeroclubul Teritorial Deva și în anul 2018 cu ocazia organizării Campionatului Mondial de Acrobație cu Avionul clasa Advanced la Aeroclubul Teritorial Ploiești.

Tot în cadrul ședinței CIVA 2019 s-a stabilit organizarea primului Campionat European de Acrobație cu Avionul clasa Intermediate și a primului Open European de Acrobație cu Avionul clasa Intermediate în anul 2020 la Aeroclubul Teritorial Deva. Acest eveniment marchează o premieră nu numai prin faptul că nu a mai fost organizată până acum o competiție europeană pentru clasa Intermediate, ci mai ales prin faptul că nu s-a mai organizat niciodată până acum un Open European, România urmând să fie prima care va susține o astfel de competiție.

În cazul Campionatelor Europene piloții din afara Europei nu erau incluși în clasament, aceștia primind statutul de H/C – Hors Concours. Unui pilot H/C nu îi este permis să participe la propunerea figurilor acrobatice care se vor zbura în cadrul competiției și nu participă la tragerea la sorți în vederea stabilirii ordinii de zbor – piloții H/C zboară întotdeauna primii la toate probele. Concurenții H/C pot trata competiția mai mult ca pe un antrenament oficial decât ca pe o competiție propriu-zisă.

Într-o competiție de tip Open pot participa piloți din întreaga lume și nu mai există statutul de Hors Concours, fiecare participant fiind și concurent. Marele avantaj al piloților din afara Europei este că au dreptul să participe la tragerea la sorți a ordinii de zbor și apar în cadrul clasamentului oficial.

În 2020 la Aeroclubul Teritorial Deva va avea loc prima competiție duală de tip Campionat și Open European care va avea la final două clasamente: unul doar cu participanți europeni specific Campionatului European și unul cu toți piloții participanți aferent Openului European.

În acest moment, Aeroclubul României antrenează mai mult de 10 tineri piloți sportivi, în cadrul Aerocluburilor Teritoriale București, Brașov și Ploiești, ce nu au mai participat până acum la competiții de acest nivel, dar care au șanse reale de participare la această competiție duală, organizând cantonamente de acrobație și procese de selecție continuă.

Sperăm la o cât mai bună organizare și la o prezență cât mai mare atât în cadrul competitorilor, cât și în cadrul spectatorilor.

În ultimii ani, România a început să aibă un cuvânt de spus în competițiile de talie europeană și mondială, atât organizatoric, dar mai ales sportiv unde avem parte de niste rezultate foarte bune:

 • Vicecampion European – individual (Laszlo Ferencz), clasa Advanced, acrobație avion – 2015;
 • Echipa României medaliată cu argint, acrobație avion – 2015;
 • Locul 4 Mondial – individual (Andrei ȘERBU) , clasa Advanced, acrobație avion – 2016;
 • Locul 3 Mondial – individual (Andrei ȘERBU), clasa Advanced, acrobație avion – 2018;
 • Echipa României medaliată cu bronz, acrobație avion – 2018;

05 Martie 2019

Redirecționare 2% din impozit catre Federația Aeronautică Română

De CAMO | In Informatii Publice

  Având în vedere că există posibilitatea de a sprijini Federația Aeronautică Română, ne ...

WhatsApp Image 2019-10-11 at 18.39.26.jpeg

14 Octombrie 2019

Cantonament Acrobație - Octombrie 2019

De Bogdan Hrusca | In Informatii Publice

În perioada 9 – 13 octombrie 2019, Aeroclubul României a organizat un Cantonament de Pregătire Teoretică și Practică la Sol și în Zbor, în cadrul A...


Ultimele Articole

 • Înscrie-te acum

  03 Ianuarie 2023 / Stiri,

  Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, vă rugăm să consultați articolele postate pe site. ARTICOL 1! ARTICOL 2! Apli...

 • Informatii cursuri 2023

  21 Decembrie 2022 / Stiri,

  INFORMARE REFERITOARE LA CURSURILE CARE SE VOR DESFĂŞURA ÎN ANUL 2023 Şi în anul 2023 Aeroclubul României va organ...

 • Q&A - Înscrieri 2023

  21 Decembrie 2022 / Stiri,

  Ca în fiecare an, Aeroclubul României va organiza și în anul 2023 cursuri subvenționate (gratuite) și nesubvenționate...

 • Rezultate istorice la acrobație cu avionul

  16 Noiembrie 2022 / Competitii si demonstratii,

  În perioada 11.11.2022 – 13.11.2022 Aeroclubul României a participat la ședința anuală a Comisiei Internaționale de A...

Toate Articolele

Linkuri Rapide

Categorii

Photostream

Newsletter

Inscrieti-va in newsletter pentru a primi constant ultimele noutati.