Acrobația cu planorul este zborul executat de către un pilot cu un înalt grad de pregătire în tehnica de pilotaj. Această pregătire îi dă posibilitatea pilotului să manevreze planorul în jurul celor trei axe, la diferite viteze, în plan orizontal sau în plan vertical, pentru a executa diferite figuri într-un spțiu bine delimitat numit – careu de zbor. Figurile respective pot fi executate cu sarcină pozitiva sau negativă, lent sau rapid și cu schimbări de direcție. Pe parcursul acestor zboruri acrobatice piloții sunt supuși unei încărcături psihice și fizice foarte mari și necesită atât o pregătire mentală cât și o pregătire fizică specifică necesară suportării factorilor de sarcină care apar pe timpul executării figurilor acrobatice.
Scopul acestui sport este descoperirea tinerelor talente, promovarea acestora spre acrobația de perfomanță și participarea la competiții interne și externe. În cadrul competițiilor se urmărește efectuarea cât mai precisă a secvențelor din programul de zbor, cu încadrarea cât mai corectă în careul de zbor. Evoluțiile piloților încep la înălțimea de 1200m și se desfășoară într-un cub cu laturi de 1000m. Pe parcursul campionatului evoluțiile concurenților sun atent urmărite de arbitri de sol care depunctează orice abatere de la programul de zbor.
În ultimii ani Aeroclubul Romaniei a promovat tot mai mult acrobația cu planorul, iar rezultatele s-au concretizat prin participarea în fiecare an la Danubia Cup și la Campionatul Mondial de Acrobație cu Planorul unde echipa României de Acrobație cu Planorul a obținut rezultate foarte bune.
La nivel Internațional concursurile se desfășoare pe două clase: Advanced și Unlimited. La nivel național sunt definite trei clase de concurs: Sportsman, Intermediate și Advanced.