Raportare voluntară = furnizarea de informaţii, în mod absolut voluntar, despre un eveniment din aviaţia civilă, realizată de către orice persoană (salariat al unui agent aeronautic civil, pasager, martor ocular etc.), care consideră că acest lucru este în beneficiul siguranţei zborului.
Eveniment = orice eveniment legat de siguranță care pune în pericol sau care, dacă nu este remediat sau abordat, ar putea pune în pericol o aeronavă, ocupanții acesteia sau orice altă persoană și include în special accidentele și incidentele grave;
Aeroclubul României încurajează orice persoană să raporteze voluntar orice eveniment în care a fost implicată, la care a fost martoră sau despre care a fost informată şi care constituie sau pe care îl percepe ca pe o ameninţare reală sau potenţială pentru siguranţa zborului.
Raportarea voluntară a evenimentelor de aviaţie civilă are ca scop îmbunătăţirea continuă a siguranţei prin asigurarea că informaţiile relevante sunt colectate, analizate, stocate, protejate şi diseminate, aceasta constituind şi un element complementar al raportării obligatorii reglementate prin REGULAMENTUL (UE) NR. 376/2014 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 3 aprilie 2014 privind raportarea, analiza și acțiunile subsecvente cu privire la evenimentele de aviație civilă și RACR REAC - "Reglementarea Aeronautică Civilă Română privind Raportarea Evenimentelor de Aviaţie Civilă”.
Aeroclubul României asigură confidențialitatea datelor furnizate de către raportori în cadrul procesului de raportare a evenimentelor. Informațiile privind identitatea raportorilor nu vor fi distribuite în cadrul organizației decât în cazul acordul explicit al acestora.
Scopul raportării este prevenirea producerii evenimentelor și îmbunătățirea nivelului siguranței, sistemul de management al siguranței al Aeroclubului României bazându-se pe principiul „culturii juste”, ce are ca scop încurajarea raportării fără repercusiuni a informațiilor legate de siguranță. Cu toate acestea, persoanele nu sunt scutite de responsabilitățile ce le revin în mod normal, în urma propriilor fapte. În acest context, persoanele ce efectuează raportări și persoanele implicate nu vor suferi niciun fel de prejudicii pe baza informațiilor furnizate, cu excepția cazurilor de abatere săvârșite cu intenție, a neglijențelor grave și a actelor de distrugere.