Competitii Aeronautice

Brasov CUP 2022

În perioada 20 - 28 mai 2022, în Brașov se va desfășura Brașov Cup 2022. Atașat, se regăsește buletinul informativ al competiției

Toate detaliile se găsesc pe site-ul cupei http://brasovcup.aeroclubulromaniei.ro/ 

 

CAMPIONATUL NAŢIONAL DE FORMAȚII PE CUPOLĂ-SECVENȚE DE 2 şi CAMPIONATUL NAŢIONAL DE PRECIZIA ATERIZĂRII  

În perioada 16.09.2021-19.09.2021, Aeroclubul României a organizat campionatul naţional de formații pe cupolă-secvențe de 2, sub egida Federației Aeronautice Române la aeroclubul teritorial Deva, unde au concurat 7 echipe, alcătuite din 16 persoane.

S-a efectuat o manșă de antrenament și 8 manșe de concurs pentru stabilirea echipelor câștigătoare si a clasamentelor participanților. Lansarea parașutiștilor a fost efectuată de la înălțimea de 2000m cu o aeronava de tip AN-2. Acestea fiind spuse clasamentul a fost următorul:

CLASAMENT LRC-SECVENȚE DE 2:

 

 

 

 

Anterior, în perioada 20-25.09.2021, Aeroclubul României a organizat campionatul naţional de precizia aterizării, sub egida Federației Aeronautice Române la aeroclubul teritorial Târgu Mureș. În perioada 20.09.2021-23.09.202 au participat 29 de concurenți (10 juniori, 5 junioare, 14 senioare) iar în perioada 24-25.09.2021 au participat 27 de concurenți (seniori).

În total au fost un număr de  458 de salturi. Lansarea parașutiștilor a fost efectuată de la înălțimea de 1200 m cu o aeronava de tip AN-2.

 

CLASAMENT PRECIZIA ATERIZĂRII JUNIORI:

Loc I : Oanea Alexandru

Loc II: Chindriș Sebastian

Loc III: Trandafir Robert

 

CLASAMENT PRECIZIA ATERIZĂRII JUNIOARE:

Loc I : Pop Ariana

Loc II : Vodă Alexandra

CLASAMENT PRECIZIA ATERIZĂRII SENIOARE:

Loc I : Bălășcău Gabriela

Loc II: Stan Simona

Loc III: Mariș Mihaela

CLASAMENT PRECIZIA ATERIZĂRII SENIORI:

Loc I : Rigo Gyorgy

Loc II: Costache Cătălin

Loc III: Rădoi George

 

Participanți Campionatul Național Precizia Aterizării 2021

 

 

Activitate Competitionala Planorism 

2021 a fost un an în care s-au reluat treptat evenimentele şi competiţiile aeronautice, după o pauză cauzată de pandemie.

Aeroclubul României a reprezentat România în acest an, prin Echipa României de Planorism distanţă care a fost prezezentă la două competiţii internaţionale.

Sezonul competițional a debutat cu Campionatul European de Planorism - Juniori, organizat în perioada 01.07-26.07.2021 la Pociunai, Lituania. Acolo, reprezentanții echipei de juniori, Tudor Ionuț și Simion Alin-Robert au obținut rezultate foarte bune la clasa Club cu planoarele Jantar Standard, fiind pentru prima dată la o competiție de acest nivel - locurile 15, respectiv 23. În cadrul acestei competiții, România a fost pe podium cu locurile 1 - Tudor Ionuț și 2 - Simion Alin-Robert, după prima probă.

De asemenea Franța, a găzduit în acest an la Montluçon-Guéret Campionatul Mondial de Planorism, organizat în perioada 28.07-24.08.2021. Echipa României de Planorism Distanță s-a prezentat la această competiție cu sportivii Scarlat Norbert-Alin și Pop Victor-Alex, la clasa Standard, la bordul a două din cele trei planoare Discus 2a aflate în flota Aeroclubului României. La această competiție, echipa s-a aflat pe podim la două probe, cu o medalie de bronz și una de aur. În clasamentul final, sportivii au ocupat locurile 5 - Scarlat Norbert-Alin și 25 - Pop Victor-Alex.

Pentru a veni în sprijinul Echipei României de Planorism Distanță, Aeroclubul României a adăugat în acest an la flota sa numeroasă de planoare încă două planoare de performanță - LS-4, ce vor fi pilotate cu deosebita măiestrie demonstrată deja de piloții noștri în cadrul competițiilor internaționale de Juniori, la clasele Club.

Datorită numeroaselor participări și rezultate obținute la competițiile internaționale, Aeroclubul României duce mai departe renumele țării în cadrul activităților sportive aeronautice, din 1920 până în prezent.

 

Activitate Competitionala ULM 

Anul 2021 a reprezentat, atât pentru Aeroclubul României cât și pentru restul lumii, un an de tranziție către o posibilă nouă normalitate. Activitatea competițională a fost reluată în stil clasic, iar piloții au putut concura cot la cot pe aceeași pistă. Revenind cu forțe noi după o vacanță mai mult sau mai puțin dorită, aceștia au dat tot ce au avut mai bun pentru ca în final cupa campionatului să aibă gravat numele concurentului care a râvnit-o cel mai mult.

Astfel, avem plăcerea de a vă prezenta câteva dintre evenimentele care au marcat acest an și care ne-au redat dorința si plăcerea de a zbura tot mai sus și tot mai departe.

Aeroclubul Teritorial "Aurel Vlaicu" București a deschis anul acesta seria competițiilor, pe data de 31 Iulie, prin susținerea Cupei “Mihai Dobre Țone” de precizie a aterizării, la care au participat 16 membrii ai lotului județean. Ulterior, aerodromul a fost închis pentru modernizarea suprafețelor de mișcare, iar întreaga activitate a fost redistribuită temporar către alte Aerocluburi Teritoriale.

Podiumul a fost ocupat în acest an de către următorii:

Locul I:   Titea Dragoș

Locul II:  Scafetta Ioana

Locul III: Despescu Eduard

Competiția creată în memoria regretatului nostru coleg Mihai Dobre Țone a fost o reușită și în acest an, adunând un număr considerabil de participanți, mulți dintre aceștia obținand punctajul maxim.

În paralel cu concursul desfășurat la București s-a susținut Cupa “D. Stoicescu” la Aeroclubul Teritorial "Gheorghe Bănciulescu" Ploiești, un concurs de precizie a aterizării, ajunsă la ediția a 2-a.

Podiumul a fost ocupat în acest an de către următorii:

Locul I:   Cazacu Mihnea Vlad

Locul II:  Cristea Ionuț Alin

Locul III: Comșa Daniel Alexandru

Acestor competiții a urmat în cadrul Aeroclubului Teritorial "Octavian Ulici" Caransebeș un alt concurs de precizie a aterizării. Piloții din Lotul Județean s-au străduit să aterizeze cu aeronava Ikarus C42B, YR-5208 cât mai aproape de centrul careului. Mulți dintre aceștia au reușit performanțe remarcabile. Vremea a fost de partea concurenților, astfel competiția desfășurandu-se în condiții optime.

Campionatul Național de Zbor cu Aeronave Ultraușoare Motorizate Clasa Avion s-a desfășurat în perioada 22-25 septembrie la Aeroclubul Teritorial „Iosif Șilimon" Brașov, Aerodromul Ghimbav. Acesta a constat în probe de navigație și de aterizare la punct fix, desfașurate conform regulamentului FAI. In premieră, anul acesta concurenții au avut o nouă provocare și anume aterizarea la punct fix cu motorul redus și oprirea în careu. Un număr de 15 echipaje din întreaga țară au participat, făcând din aceasta cea mai numeroasă și importantă competiție a anului.

Podiumul a fost ocupat în acest an de către următorii:

Locul I:   Dascalu Alexandru & Griguță Andreea, AT București

Locul II:  Cristea Alin & Grădinaru Teodora, AT Ploiești

Locul III: Pop Cosmin & Marcu Mihai, AT Sibiu

Aflată la prima ediție, ‘Cupa Aradului’, de asemenea un concurs de aterizare la punct fix s-a încheiat cu succes la data de 17 octombrie, dupa o competiție strânsă. Condițiile meteo favorabile, oamenii minunați și aeronavele bine pregătite au contribuit la buna desfășurare a probelor, ducând în final la numeroase aterizări aproape de perfecțiune. Pe lângă rezultate, participanții au acumulat experiență dar și multe amintiri plăcute.

Podiumul a fost ocupat în acest an de către următorii:

Locul I:   Raul Filea

Locul II:  Ciprian Anti

Locul III: Colto Lavinia 

Una dintre ultimele cupe ale acestui an este reprezentată de Cupa "Hermann Oberth" Sibiu, încheiată la data de 24 octombrie. Proba de aterizare la punct fix a adunat un numar de 15 participanți, fie individuali, fie aparținând unui echipaj, care au concurat pentru obținerea unui loc pe podium la una dintre cele 3 categorii. Astfel, podiumul a fost ocupat în acest an de către următorii:

Clasament individual – 100 ore:

Locul I:   Trocan Sebastian

Locul II:  Diaconu Raul

Locul III: Ignat Beatrice 

Clasament individual + 100 ore:

Locul I:   Ciovică Radu

Locul II:  Pop Cosmin

Locul III: Băncioiu Iosif

Clasament echipaje:

Locul I:   Ciovică Radu & Diaconu Raul

Locul II:  Arabshahi Sam & Trocan Sebastian

Locul III: Pop Cosmin & Băncioiu Iosif

În cele din urmă, în această perioadă se desfășoară Cupa ‘’G.V. Bibescu’’, aflată la cea de-a doua ediție, un concurs de navigație conform cerințelor și reglementărilor FAI. Concurenții pot participa din orice colț al țării, respectiv din Aerocluburile Teritoriale de care aparțin. Probele sunt înregistrate și trimise ulterior pentru a fi analizate și punctate. Clasamentul final va fi publicat până la data de 25 noiembrie.

În încheierea acestui sezon competițional dorim să felicităm toți participanții pentru rezultatele care continuă să ne impresioneze și pentru dedicarea de care au dat dovadă și în acest an. Menționăm că toate competițiile s-au desfășurat cu stricta respectare a tuturor măsurilor de prevenție a răspândirii noului virus SARS-CoV-2.

Asteptăm cu nerăbdare următorul sezon de desfășurare a campionatelor cu speranța că ne vom putea întâlni în număr din ce în ce mai mare pentru a ne bucura de atmosfera competițiilor!

 

 


 Campionatul National de Zbor de Distanta cu Planorul 

Este o competitie de zbor de distanta cu planorul care reuneste cei mai buni piloti de planor din Romania. Este o competitie de traditie organizata de Aeroclubul Romaniei, care se desfasoara anual la Craiova in cadrul Aeroclubului Teritorial Craiova - aerodromul Balta Verde. Zona excelenta de campie care ofera conditii optime de zbor de distanta precum si restrictiile de trafic reduse fac ca aceasta competitie sa fie unul dintre cele mai importante concursuri de planor din Romania.

Buletinul de participare!

Formularul de inscriere se regaseste aici! 


 

 

Aeroclubul Romaniei este organizatorul celor mai importante competitii aeronautice din Romania. Puteti obtine mai multe informatii vizitand linkurile de mai jos:


Brasov Cup Braşov Cup - competiţie de zbor montan organizată de Aeroclubul României.

Este o importanta competitie de zbor montan organizata in Romania. Aceasta se desfasoara in fiecare an la Brasov - Sanpetru, unde pune la incercare talentul, maiestria dar si cunostintele pilotilor de a exploata conditiile meteo din zonele montane. Concursul are un grad sporit de dificultate necesitand cunostinte specifice despre zborul in munti. Competitia este acreditata FAI, in fiecare an reunind din ce in ce mai multi piloti atat din Romania cat si din afara tarii.

Buletinul de participare, formularul de inscriere, puncte de zbor precum si alte informatii le puteti obtine accesand site-ul dedicat acestei competitii - BrasovCup.


Campionatul National de Zbor de Distanta cu Planorul / Cupa Romaniei - RCC.

Este o competitie de zbor de distanta cu planorul care reuneste cei mai buni piloti de planor din Romania. Este o competitie de traditie organizata de Aeroclubul Romaniei, care se desfasoara anual la Craiova in cadrul Aeroclubului Teritorial Craiova - aerodromul Balta Verde. Zona excelenta de campie care ofera conditii optime de zbor de distanta precum si restrictiile de trafic reduse fac ca aceasta competitie sa fie unul dintre cele mai importante concursuri de planor din Romania.

Buletinul de participare, precum si alte informatii pentru anul in curs este disponibil aici.