![]() |
În perioada 31.08 - 14.09.2024, Aerodromul Clinceni a fost gazda unei competiții de excepție, aducând împreună o parte dintre cei mai buni piloți de pe continent și nu numai, pentru a lua parte la 13th FAI European Open Advanced Aerobatic Championship și 2nd FAI European Open Intermediate Aerobatic Championship.
47 de piloți din 13 țări au participat atât la clasa Advanced, unde 28 de piloți experimentați și au arătat măiestria în fața arbitrilor pe parcursul celor 4 probe, cât și la clasa Intermediate, unde cei 19 piloți și au făcut debutul în lumea competițională a acrobației aeriene.
La clasa Advanced, tricolorul românesc a dominat podiumul, piloții noștri obținând locul 1 și locul 2 în clasamentul general, dar și locul 1 la clasamentul pe echipe și în clasamentul juniori (sub 26 de ani).
Rezultate clasa ADVANCED
https://civa-results.com/2024/EAAC_24/indexpage.htm
Rezultate clasa INTERMEDIATE
https://civa-results.com/2024/EIAC_24/indexpage.htm
|
În perioada 15-25 august, România a fost reprezentată la Campionatul Mondial de Acrobație cu Avionul clasa "Unlimited" de 3 piloți a căror muncă și dedicare se reflectă în performanțele obținute de-a lungul anilor la competițiile internaționale.
Laszlo Ferencz, Andrei Șerbu și Vlad Popescu au luptat alături de ceilalți piloți din elita acrobației aeriene mondiale pentru a duce drapelul românesc pe podiumul uneia dintre cele mai dificile competiții ale anului.
Aceștia și-au demonstrat precizia și tehnica pe parcursul a 5 probe de concurs, analizate și punctate atent de arbitrii:
Programul 1 - Free Known - programul personalizat al fiecărui pilot, pe care aceștia încep să se antreneze chiar și cu un an înainte de competiție
Programele 2-4 - Free Unknown - programe zburate la prima vedere direct în cadrul competiției
Programul 5 - Freestyle - o combinație de figuri acrobatice sincronizate pe muzică și cu un touch artistic, unde piloții își pot da frâu liber imaginației. Această probă este punctată separat și diferit de restul programelor, nefiind mandatorie.
Rezultatele competiției pot fi accesate aici.
![]() |
În perioada recentă, echipa națională de planorism distanță a României a demonstrat încă o dată că aviația sportivă românească se află la cel mai înalt nivel. La Campionatul European de Planorism Distanță, desfășurat în Tabor, Cehia, în perioada 5-17 august 2024, piloții noștri au strălucit prin tehnică, perseverență și determinare, obținând rezultate impresionante.
La Clasa Standard, România a fost reprezentată de Ionuț Tudor și Norbert Scarlat, care au reușit să se facă remarcați prin zboruri de excepție. Norbert Scarlat a fost protagonistul unei performanțe deosebite, menținându-se pe primul loc în clasamentul general pe aproape toată durata competiției, chiar cu o marjă semnificativă față de adversarii săi. În cele din urmă, România a câștigat două probe, a obținut locul doi la două probe și locul trei în alte două probe, confirmând astfel poziția sa de lider în această competiție.
La Clasa Club, piloții Alex Pop și Alin Simion au dus cu mândrie steagul României, dovedind că și în această categorie avem resurse puternice și competitivitate la nivel european. Tehnica lor impecabilă de zbor și perseverența au fost elementele cheie care au contribuit la aceste rezultate deosebite.
Felicitări tuturor piloților noștri pentru efortul și pasiunea cu care au reprezentat România! Continuăm să privim spre cer, știind că aviația românească are un viitor strălucit.
Rezultatele complete ale echipelor noastre pot fi accesate pe următoarele linkuri:
Rezultate Clasa Standard
https://www.soaringspot.com/en_gb/22nd-fai-european-gliding-championships-tabor-2024/results/standard
Rezultate Clasa Club
https://www.soaringspot.com/en_gb/22nd-fai-european-gliding-championships-tabor-2024/results/club
![]() |
În perioada 09 - 11 august, echipa feminină de parașutism a României a strălucit la Campionatul Mondial de Precizia Aterizării, desfășurat în Belluno, Italia. Această competiție prestigioasă a reunit cei mai buni parașutiști din lume, iar echipa formată din sportivele Gabriela Bălășcău, Simona Stan, Steliana Popa, Ana Maria Șerban și Alexandra Vodă, a reușit să urce pe podium, obținând locul 3 în clasamentul feminin pe echipe.
Aterizarea de precizie, una dintre cele mai tehnice și solicitante discipline din parașutism, implică atingerea unui disc electronic cu un diametru de 16 cm, punctul maxim fiind marcat de o zonă centrală de doar 2 cm. Fiecare milimetru contează în această probă, unde concentrarea, controlul și coordonarea sunt esențiale.
Această competiție a fost o ocazie pentru sportivele noastre de a-și demonstra din nou calitățile la nivel internațional și de a consolida poziția României în parașutismul mondial. Pe lângă obținerea medaliei de bronz, echipa a arătat că România este o forță de temut în acest sport, continuând să inspire generațiile viitoare de parașutiști.
|
Aerodromul Strejnic a fost, încă o dată, gazda unei competiții de nivel mondial. Campionatul Mondial de Aeromodelism a adus împreună concurenți din 18 țări ce și-au dovedit măiestria timp de 10 zile, la finalul cărora echipa cu cele mai bune rezultate a plecat acasă cu titlul de campion mondial.
![]() |
În perioada 31.07-10.08.2024, Aerodromul Oschatz, Germania este gazda Campionatului Mondial de Acrobație cu planorul, clasa Advanced.
Echipa noastră, formată din 4 piloți acrobați, reprezintă România cu entuziasm și determinare în această competiție importantă.
În perioada 06.07-17.07.2024 se va organiza Campionatul Național de Distanță cu planorul în locația Aeroclubului Teritorial „G.V. Bibescu” - Craiova (Aerodrom Balta Verde). Atașat, se regăsesc buletinul informativ al competiției si formularul de inscriere.
Este o competitie de traditie organizata de Aeroclubul Romaniei, care se desfasoara anual la Craiova in cadrul Aeroclubului Teritorial Craiova - aerodromul Balta Verde. Zona excelenta de campie care ofera conditii optime de zbor de distanta precum si restrictiile de trafic reduse fac ca aceasta competitie sa fie unul dintre cele mai importante concursuri de planor din Romania.
În perioada 29.07-11.08.2023 se va organiza Campionatul Național de Distanță cu planorul în locația Aeroclubului Teritorial „G.V. Bibescu” - Craiova (Aerodrom Balta Verde). Atașat, se regăsesc buletinul informativ al competiției si formularul de inscriere.
Este o competitie de traditie organizata de Aeroclubul Romaniei, care se desfasoara anual la Craiova in cadrul Aeroclubului Teritorial Craiova - aerodromul Balta Verde. Zona excelenta de campie care ofera conditii optime de zbor de distanta precum si restrictiile de trafic reduse fac ca aceasta competitie sa fie unul dintre cele mai importante concursuri de planor din Romania.
În perioada 11 - 19 Mai 2023, în Brașov, pe Aerodromul Sânpetru se va desfășura Brașov Cup 2023. Atașat, se regăsește buletinul informativ al competiției.
Este o importanta competitie de zbor montan organizata in Romania. Aceasta se desfasoara in fiecare an la Brasov - Sânpetru, unde pune la incercare talentul, maiestria dar si cunostintele pilotilor de a exploata conditiile meteo din zonele montane. Concursul are un grad sporit de dificultate necesitand cunostinte specifice despre zborul in munti. Competitia este acreditata FAI, in fiecare an reunind din ce in ce mai multi piloti atat din Romania cat si din afara tarii.
Brasov CUP 2022
În perioada 20 - 28 mai 2022, în Brașov se va desfășura Brașov Cup 2022. Atașat, se regăsește buletinul informativ al competiției.
Toate detaliile se găsesc pe site-ul cupei http://brasovcup.aeroclubulromaniei.ro/
CAMPIONATUL NAŢIONAL DE FORMAȚII PE CUPOLĂ-SECVENȚE DE 2 şi CAMPIONATUL NAŢIONAL DE PRECIZIA ATERIZĂRII
În perioada 16.09.2021-19.09.2021, Aeroclubul României a organizat campionatul naţional de formații pe cupolă-secvențe de 2, sub egida Federației Aeronautice Române la aeroclubul teritorial Deva, unde au concurat 7 echipe, alcătuite din 16 persoane.
S-a efectuat o manșă de antrenament și 8 manșe de concurs pentru stabilirea echipelor câștigătoare si a clasamentelor participanților. Lansarea parașutiștilor a fost efectuată de la înălțimea de 2000m cu o aeronava de tip AN-2. Acestea fiind spuse clasamentul a fost următorul:
CLASAMENT LRC-SECVENȚE DE 2:
Anterior, în perioada 20-25.09.2021, Aeroclubul României a organizat campionatul naţional de precizia aterizării, sub egida Federației Aeronautice Române la aeroclubul teritorial Târgu Mureș. În perioada 20.09.2021-23.09.202 au participat 29 de concurenți (10 juniori, 5 junioare, 14 senioare) iar în perioada 24-25.09.2021 au participat 27 de concurenți (seniori).
În total au fost un număr de 458 de salturi. Lansarea parașutiștilor a fost efectuată de la înălțimea de 1200 m cu o aeronava de tip AN-2.
CLASAMENT PRECIZIA ATERIZĂRII JUNIORI:
Loc I : Oanea Alexandru
Loc II: Chindriș Sebastian
Loc III: Trandafir Robert
CLASAMENT PRECIZIA ATERIZĂRII JUNIOARE:
Loc I : Pop Ariana
Loc II : Vodă Alexandra
CLASAMENT PRECIZIA ATERIZĂRII SENIOARE:
Loc I : Bălășcău Gabriela
Loc II: Stan Simona
Loc III: Mariș Mihaela
CLASAMENT PRECIZIA ATERIZĂRII SENIORI:
Loc I : Rigo Gyorgy
Loc II: Costache Cătălin
Loc III: Rădoi George
Participanți Campionatul Național Precizia Aterizării 2021
Activitate Competitionala Planorism
2021 a fost un an în care s-au reluat treptat evenimentele şi competiţiile aeronautice, după o pauză cauzată de pandemie.
Aeroclubul României a reprezentat România în acest an, prin Echipa României de Planorism distanţă care a fost prezezentă la două competiţii internaţionale.
Sezonul competițional a debutat cu Campionatul European de Planorism - Juniori, organizat în perioada 01.07-26.07.2021 la Pociunai, Lituania. Acolo, reprezentanții echipei de juniori, Tudor Ionuț și Simion Alin-Robert au obținut rezultate foarte bune la clasa Club cu planoarele Jantar Standard, fiind pentru prima dată la o competiție de acest nivel - locurile 15, respectiv 23. În cadrul acestei competiții, România a fost pe podium cu locurile 1 - Tudor Ionuț și 2 - Simion Alin-Robert, după prima probă.
De asemenea Franța, a găzduit în acest an la Montluçon-Guéret Campionatul Mondial de Planorism, organizat în perioada 28.07-24.08.2021. Echipa României de Planorism Distanță s-a prezentat la această competiție cu sportivii Scarlat Norbert-Alin și Pop Victor-Alex, la clasa Standard, la bordul a două din cele trei planoare Discus 2a aflate în flota Aeroclubului României. La această competiție, echipa s-a aflat pe podim la două probe, cu o medalie de bronz și una de aur. În clasamentul final, sportivii au ocupat locurile 5 - Scarlat Norbert-Alin și 25 - Pop Victor-Alex.
Pentru a veni în sprijinul Echipei României de Planorism Distanță, Aeroclubul României a adăugat în acest an la flota sa numeroasă de planoare încă două planoare de performanță - LS-4, ce vor fi pilotate cu deosebita măiestrie demonstrată deja de piloții noștri în cadrul competițiilor internaționale de Juniori, la clasele Club.
Datorită numeroaselor participări și rezultate obținute la competițiile internaționale, Aeroclubul României duce mai departe renumele țării în cadrul activităților sportive aeronautice, din 1920 până în prezent.
Activitate Competitionala ULM
Anul 2021 a reprezentat, atât pentru Aeroclubul României cât și pentru restul lumii, un an de tranziție către o posibilă nouă normalitate. Activitatea competițională a fost reluată în stil clasic, iar piloții au putut concura cot la cot pe aceeași pistă. Revenind cu forțe noi după o vacanță mai mult sau mai puțin dorită, aceștia au dat tot ce au avut mai bun pentru ca în final cupa campionatului să aibă gravat numele concurentului care a râvnit-o cel mai mult.
Astfel, avem plăcerea de a vă prezenta câteva dintre evenimentele care au marcat acest an și care ne-au redat dorința si plăcerea de a zbura tot mai sus și tot mai departe.
Aeroclubul Teritorial "Aurel Vlaicu" București a deschis anul acesta seria competițiilor, pe data de 31 Iulie, prin susținerea Cupei “Mihai Dobre Țone” de precizie a aterizării, la care au participat 16 membrii ai lotului județean. Ulterior, aerodromul a fost închis pentru modernizarea suprafețelor de mișcare, iar întreaga activitate a fost redistribuită temporar către alte Aerocluburi Teritoriale.
Podiumul a fost ocupat în acest an de către următorii:
Locul I: Titea Dragoș
Locul II: Scafetta Ioana
Locul III: Despescu Eduard
Competiția creată în memoria regretatului nostru coleg Mihai Dobre Țone a fost o reușită și în acest an, adunând un număr considerabil de participanți, mulți dintre aceștia obținand punctajul maxim.
În paralel cu concursul desfășurat la București s-a susținut Cupa “D. Stoicescu” la Aeroclubul Teritorial "Gheorghe Bănciulescu" Ploiești, un concurs de precizie a aterizării, ajunsă la ediția a 2-a.
Podiumul a fost ocupat în acest an de către următorii:
Locul I: Cazacu Mihnea Vlad
Locul II: Cristea Ionuț Alin
Locul III: Comșa Daniel Alexandru
Acestor competiții a urmat în cadrul Aeroclubului Teritorial "Octavian Ulici" Caransebeș un alt concurs de precizie a aterizării. Piloții din Lotul Județean s-au străduit să aterizeze cu aeronava Ikarus C42B, YR-5208 cât mai aproape de centrul careului. Mulți dintre aceștia au reușit performanțe remarcabile. Vremea a fost de partea concurenților, astfel competiția desfășurandu-se în condiții optime.
Campionatul Național de Zbor cu Aeronave Ultraușoare Motorizate Clasa Avion s-a desfășurat în perioada 22-25 septembrie la Aeroclubul Teritorial „Iosif Șilimon" Brașov, Aerodromul Ghimbav. Acesta a constat în probe de navigație și de aterizare la punct fix, desfașurate conform regulamentului FAI. In premieră, anul acesta concurenții au avut o nouă provocare și anume aterizarea la punct fix cu motorul redus și oprirea în careu. Un număr de 15 echipaje din întreaga țară au participat, făcând din aceasta cea mai numeroasă și importantă competiție a anului.
Podiumul a fost ocupat în acest an de către următorii:
Locul I: Dascalu Alexandru & Griguță Andreea, AT București
Locul II: Cristea Alin & Grădinaru Teodora, AT Ploiești
Locul III: Pop Cosmin & Marcu Mihai, AT Sibiu
Aflată la prima ediție, ‘Cupa Aradului’, de asemenea un concurs de aterizare la punct fix s-a încheiat cu succes la data de 17 octombrie, dupa o competiție strânsă. Condițiile meteo favorabile, oamenii minunați și aeronavele bine pregătite au contribuit la buna desfășurare a probelor, ducând în final la numeroase aterizări aproape de perfecțiune. Pe lângă rezultate, participanții au acumulat experiență dar și multe amintiri plăcute.
Podiumul a fost ocupat în acest an de către următorii:
Locul I: Raul Filea
Locul II: Ciprian Anti
Locul III: Colto Lavinia
Una dintre ultimele cupe ale acestui an este reprezentată de Cupa "Hermann Oberth" Sibiu, încheiată la data de 24 octombrie. Proba de aterizare la punct fix a adunat un numar de 15 participanți, fie individuali, fie aparținând unui echipaj, care au concurat pentru obținerea unui loc pe podium la una dintre cele 3 categorii. Astfel, podiumul a fost ocupat în acest an de către următorii:
Clasament individual – 100 ore:
Locul I: Trocan Sebastian
Locul II: Diaconu Raul
Locul III: Ignat Beatrice
Clasament individual + 100 ore:
Locul I: Ciovică Radu
Locul II: Pop Cosmin
Locul III: Băncioiu Iosif
Clasament echipaje:
Locul I: Ciovică Radu & Diaconu Raul
Locul II: Arabshahi Sam & Trocan Sebastian
Locul III: Pop Cosmin & Băncioiu Iosif
În cele din urmă, în această perioadă se desfășoară Cupa ‘’G.V. Bibescu’’, aflată la cea de-a doua ediție, un concurs de navigație conform cerințelor și reglementărilor FAI. Concurenții pot participa din orice colț al țării, respectiv din Aerocluburile Teritoriale de care aparțin. Probele sunt înregistrate și trimise ulterior pentru a fi analizate și punctate. Clasamentul final va fi publicat până la data de 25 noiembrie.
În încheierea acestui sezon competițional dorim să felicităm toți participanții pentru rezultatele care continuă să ne impresioneze și pentru dedicarea de care au dat dovadă și în acest an. Menționăm că toate competițiile s-au desfășurat cu stricta respectare a tuturor măsurilor de prevenție a răspândirii noului virus SARS-CoV-2.
Asteptăm cu nerăbdare următorul sezon de desfășurare a campionatelor cu speranța că ne vom putea întâlni în număr din ce în ce mai mare pentru a ne bucura de atmosfera competițiilor!
Campionatul National de Zbor de Distanta cu Planorul
Este o competitie de zbor de distanta cu planorul care reuneste cei mai buni piloti de planor din Romania. Este o competitie de traditie organizata de Aeroclubul Romaniei, care se desfasoara anual la Craiova in cadrul Aeroclubului Teritorial Craiova - aerodromul Balta Verde. Zona excelenta de campie care ofera conditii optime de zbor de distanta precum si restrictiile de trafic reduse fac ca aceasta competitie sa fie unul dintre cele mai importante concursuri de planor din Romania.
Formularul de inscriere se regaseste aici!
Aeroclubul Romaniei este organizatorul celor mai importante competitii aeronautice din Romania. Puteti obtine mai multe informatii vizitand linkurile de mai jos:
Braşov Cup - competiţie de zbor montan organizată de Aeroclubul României.
Este o importanta competitie de zbor montan organizata in Romania. Aceasta se desfasoara in fiecare an la Brasov - Sanpetru, unde pune la incercare talentul, maiestria dar si cunostintele pilotilor de a exploata conditiile meteo din zonele montane. Concursul are un grad sporit de dificultate necesitand cunostinte specifice despre zborul in munti. Competitia este acreditata FAI, in fiecare an reunind din ce in ce mai multi piloti atat din Romania cat si din afara tarii.
Buletinul de participare, formularul de inscriere, puncte de zbor precum si alte informatii le puteti obtine accesand site-ul dedicat acestei competitii - BrasovCup.
Campionatul National de Zbor de Distanta cu Planorul / Cupa Romaniei - RCC.
Este o competitie de zbor de distanta cu planorul care reuneste cei mai buni piloti de planor din Romania. Este o competitie de traditie organizata de Aeroclubul Romaniei, care se desfasoara anual la Craiova in cadrul Aeroclubului Teritorial Craiova - aerodromul Balta Verde. Zona excelenta de campie care ofera conditii optime de zbor de distanta precum si restrictiile de trafic reduse fac ca aceasta competitie sa fie unul dintre cele mai importante concursuri de planor din Romania.
Buletinul de participare, precum si alte informatii pentru anul in curs este disponibil aici.