Istoric

În data de 25 august 1955, a luat ființă Aeroclubul Județean Suceava, care a funcționat in aceiași locație cu AVIASAN in comuna Scheia, lângă Suceava.

Desființat in 1961 după moartea in accident a instructorului Nicolaie Șirianu. Reînfiinţat în 1975, în urma unui memoriu înaintat autorităţii aeronautice a vremii de către Silvestru Moraru, pilot planorist si maestru al sportului la aeromodelism, fost preşedintele al CSTA Suceava şi semnat de 80 de studenţi de la fostul institut sucevean devenit între timp universitate. Din 1975 pana in 1984 a funcționat cu doua secții: planorism si parașutism pe aerodromul Scheia – Suceava.

Pentru a asigura o mai bună pregătire a amatorilor de parașutism, a fost construit și dat în folosință în anul 1983 Turnul de parașutism si sala de sport, care au fost amplasate în zona Complexului sportiv Ștrand, baza sportivă și de agrement de pe malul râului Suceava.

Prin strădania si munca îndârjită a comandantului Paul Cernisov, la Salcea pe locul vechii aerogări a Aeroportului Suceava se construiește un alt Aeroclub cu hangar, sala de cursuri, dormitoare, atelier, etc., unde din 1985 funcționează Aeroclubul "Șoimii Bucovinei" (ulterior a primit denumirea de Aeroclubul Teritorial „Grigore Baștan” Suceava, după numele generalului-maior Grigore Baștan (1922-1983), fost comandant al Trupelor de Parașutiști și locțiitor pentru Parașutiști al Comandantului Aviației Militare).

În anii ‘80 la Suceava produse în cadrul Uzinei IRA Suceava automosoarele AL-34 care au intrat în dotarea tuturor aerocluburilor din țară, fiind folosite în procesul de instrucție pentru formarea piloților de planor.

Dintre piloții instructori care au activat in aeroclub amintim: Manu Paul, Șirianu Nicolae, Dimovici M, Enăchescu Titi, Cernisev Paul, Jumolea Aurelian, Simon Romeo, Gheorghiu Ioan, Miron Alexandru, Chirilă Ștefan, Pentilescu Haralambie, Hodea Dorel, Șindilaru Cornel, Văsui Grigore, Racolciuc Mircea, Cristian Spătar, Morțun Cristian.

La parașutism: Graur Constantin, Ilie Gheorghe, Soare Ion si Pavelescu Gheorghe, Olaru Valentin, Mocodean Ionel, Drobotă Ciprian, Gabriel Andrei.

Mecanici de aviație care au activat în cadrul aeroclubului: Ștefanschi Emil, Tiron Alvyn,Lazar Mihai, Drobotă Mihai, Bujdei M., Șerbaniuc V, Ursan Mircea, Gorgan Mihai, Prepeliță Marcel, Petriuc Gheorghe, Vicol Vasile, Humă Dorel.