Istoric

Înfiinţat în anul 1975, Aeroclubul Deva este situat la est - sud - est de municipiul Deva, la distanţa de 7 km. Terenul de zbor este situat între calea ferată Deva - Simeria şi ţărmul râului Mureşului, în vecinatatea satului Săulești și tot o data nu foarte departe de cel de la Binţiţi unde Aurel Vlaicu zburase cu "gândacul" lui în anul 1909.

Din anul 1936 și pană în anul reînfințarii 1975, terenul de lângă Deva a fost folosit de aviația militară, Aviasan și o bună parte de către compania Tarom, care efectuau curse Deva-Bucuresti, cu escală la Sibiu.

La începutul înfințarii, Aeroclubul Teritorial Deva, organiza cursuri la disciplinele planorism si zbor cu motor și a fost dotat cu un avion Zlin 226, două planoare de școală Blanik și un planor IS-3D pentru antrenament și performanță, iar in decursul aniilor a fost dotat și cu noi planoare și avioane.

În prezent, Aeroclubului Deva, organizează cursul la două discipline, parașutism și planorism.

În ani 1997 și 1998 Aeroclubul Teritorial Deva este gazda unui campionat internatâțional al țărilor riverane râurilor Dunăre - Mureș - Tisa, la această manifestare internațională ca țări participante se numară echipaje din România, Iugoslavia și Ungaria, dar si câteva echipaje din Elveția.

În luna iulie a anului 2015, Aeroclubul Teritorial Deva, a fost gazda a două evenimente competiționale: Competiția Europeană de acrobație aeriană "Danubian Cup" și "Campinatul European de acrobație aeriană".

Tot in luna iulie, dar de data aceasta în anul 2019, Aeroclubul Teritorial Deva este gazda și organizatorul unui nou capionat, și anume "Campinatul Mondial de Acrobație cu Planorul" unde echipa Aeroclubului României s-a clasat pe locul I, iar la individual s-a clasat pe locul II.