Istoric

În toamna anului 1938 pe aeroportul orașului Arad se înființează sub îndrumarea proaspătului instructor Petre Veres-Todereanu, o școală de planorism. Având în dotare 4 planoare Zögling-35, până la sfârșitul sezonului de zbor se reușește brevetarea a 29 sportivi la categoria A-sandou și 9 la categoria B-automosor.

Automosorul s-a construit după concepția ing. Victor Poruțiu, prin transformarea unui automobil Auburn.

Bunele rezultate sunt prezente în activitatea școlii din Arad până în anul 1942 când aceasta este mutată la 50 km NE de Arad, în localitatea Mocrea. Aici, la sfârșitul lunii Iunie se inaugurează noua școală de planorism care se va bucura de multă prețuire. În perioada dificilă a anilor 1945-1948 flacăra zborului va fi întreținută cu multe sacrificii. După revigorarea și oficializarea zborului sportiv, aici se vor forma piloți de valoare.

În 1949 se va desfășura un curs de formare piloți sportivi în remorcaj de avion, condus de către Mircea Finescu. Zborul la pantă atât de îndrăgit în această zonă, va da naștere la multe probe de rezistență în zbor chiar și pe timp de noapte.Bun gospodar și zburător, încă de la înființare va fi instructorul Gheorghe Jiga, secondat de către instructorul Tiberiu Ardeleanu.

În 1942 s-au experimentat și pantele din apropierea Șiriei care ademeneau și aveau reale calități.

Activitatea de la aeroclubul Mocrea a avut parte de frumoase realizări printre care și 4 recorduri naționale până la 1 august 1955 când acesta va fi desființat definitiv.

În anul 1955 se reia activitatea de instruire pe aerodromul Arad, avându-l commandant pe vechiul instructor arădean Ghiță Jiga. Activitatea de formare va deveni mai mică, punându-se accent pe zborul de performanță. Piloții din zonă obțin calificări superioare, C-uri de argint și participări la concursurile de selecție până în 1959 când activitatea va fi întreruptă până în 1976.

Din 1976, cu o bună gospodărire activitatea a continuat cu rezultate tot mai bune, realizându-se în continuare C-uri de argint și de aur, participări la concursurile de selecție, la campionate interne și internaționale, realizându-se și recorduri naționale.