Aeroclubul României anunţă deschiderea oficială a perioadei de înscrieri la cursurile teoretice şi practice pentru obţinerea licenţelor de paraşutist, pilot planor, pilot avion ultrauşor şi pilot avion PPL(A).
Pentru candidaţii cu vârstele cuprinse între 15 împliniţi (modulul teoretic al cursului poate fi început la vârsta de 15 ani, iar cel practic în zbor / salt la minim 16 ani împliniţi) şi 23 de ani neîmpliniţi, Aeroclubul României oferă posibilitatea efectuării gratuite a cursurilor pentru pentru disciplinele planorism, paraşutism, şi avion ultrauşor, în limita locurilor disponibile în fiecare Aeroclub Teritorial. Criteriul pentru ocuparea locurilor subvenţionate va fi constituit din notele obţinute la examenul de absolvire a modulului teoretic al cursurilor.
În anul 2019 cursurile pentru obţinerea licenţelor se vor desfăşura în trei serii, cu începere în lunile februarie, mai şi august.
Înscrierile pentru prima serie vor avea loc în perioada 14 ianuarie – 8 februarie. Mai multe detalii, inclusiv despre locaţiile unde se fac înscrierile şi intervalul orar în care se fac acestea pot fi găsite la Aerocluburile Teritoriale, pe site-ul Aeroclubului României, www.aeroclubulromaniei.ro şi la www.facebook.com/Aeroclubul.Romaniei.
Cursuri subvenţionate se vor efectua numai în seria cu începere în luna februarie.
Pentru obţinerea licenţei de pilot de avion PPL(A) se pot efectua numai cursuri contra cost.
Pentru aeronave ultrauşoare motorizate clasa avion ultrauşor se vor efectua înscrieri, atât pentru elevi subvenţionaţi cât şi pentru contractanţi, în aerocluburile teritoriale: Arad, Braşov, Bucureşti, Caransebeş, Cluj, Ploieşti, Sibiu.
Pentru paraşutism se vor efectua înscrieri, atât pentru elevi subvenţionaţi cât şi pentru contractanţi, în aerocluburile teritoriale: Arad, Baia Mare (Secţia Baia Mare şi Secţia Satu Mare), Braşov, Bucureşti, Cluj, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Tîrgu Mureş.
Pentru planorism se vor efectua înscrieri, atât pentru elevi subvenţionaţi cât şi pentru contractanţi, în aerocluburile teritoriale: Baia Mare (ambele secţii), Braşov, Bucureşti, Cluj, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Piteşti, Suceava, Tîrgu Mureş.
Pentru avion - PPL(A) se vor efectua înscrieri, numai pentru cursanţi contractanţi, în toate aerocluburile teritoriale, însă cursurile se vor efectua în una din locaţiile: Arad, Braşov, Bucureşti, Piteşti, Ploieşti sau Tîrgu Mureş.
În continuare, prezentăm informaţii despre cursuri, proceduri şi cerinţe de înscriere.
Curs de pregătire în vederea obţinerii licenţei de paraşutit şi a calificării de clasă paraşută aripă
Cerinţe de admitere la curs:
- vârsta minimă de 15 ani împliniţi la începerea programului teoretic de instruire şi minim 16 ani împliniţi la începerea pregătirii practice în zbor / salt.
- să corespundă următoarelor cerinţe antropometrice:
Băieţi şi fete: înălţime minimă 155 cm, înălţime maximă 190 cm, greutate minimă 45 kg, greutate maximă 100 kg;
Durata cursului: între 10 zile şi 4 ani, în funcţie de disponibilitatea cursantului, resursele alocate şi condiţiile meteorologice.
Cursul este compus din două module: de pregătire teoretică şi de pregătire practică. Cursul teoretic constă în parcurgerea în minim 40 de ore a 7 materii. Modulul practic constă într-un program de pregătire la sol de minim 16 ore şi un program de pregătire în zbor / salt care cuprinde un minim de 25 de salturi cu paraşuta.
Admiterea la curs este condiţionată de încadrarea în baremele pentru aptitudinile fizice care sunt:
Băieţi:
- alergare 50 m plat sub 8,1 secunde
- alergare de rezistenţă - semifond 1000 m sub 3 minute şi 46 de secunde
- săritura în lungime de pe loc minim 1,72 m
- flotări la sol, minim 25 buc
- tracţiuni la bară, minim 10 buc
Fete:
- alergare 50 m plat sub 8,9 secunde
- alergare de rezistenţă - semifond 800 m sub 3 minute şi 31 de secunde
- săritura în lungime de pe loc minim 1,42 m
- flotări la sol, minim 10 buc
- tracţiuni la bară, minim 5 buc
Curs de pregătire în vederea obţinerii licenţei de pilot planor, a calificării de clasă planor şi a calificării pentru metoda de lansare remorcaj automosor sau remorcaj avion
Cerinţe de admitere la curs:
- vârsta minimă de 15 ani împliniţi la începerea programului teoretic de instruire şi minim 16 ani împliniţi la începerea pregătirii practice în zbor.
- să corespundă următoarelor cerinţe antropometrice:
Băieţi şi fete: înălţime minimă 155 cm, înălţime maximă 190 cm, greutate minimă 45 kg, greutate maximă 100 kg;
Durata cursului: maxim 3 ani, în funcţie de disponibilitatea cursantului, a resurselor alocate şi a condiţiilor meteorologice.
Cursul este compus din două module: de pregătire teoretică şi de pregătire practică. Cursul teoretic constă în parcurgerea în minim 60 de ore a 9 materii. Modulul practic constă într-un program de pregătire la sol de minim 5 ore şi 40 de minute şi un program de pregătire în zbor care cuprinde un minim de 15 ore.
Curs de pregatire pentru obtinerea licenţei de pilot aeronave ultrauşoare motorizate clasa avion ultrauşor
Cerinţe de admitere la curs:
- vârsta minimă de 15 ani împliniţi la începerea programului teoretic de instruire şi minim 16 ani împliniţi la începerea pregătirii practice în zbor.
- să corespundă următoarelor cerinţe antropometrice:
Băieţi şi fete: înălţime minimă 155 cm, înălţime maximă 195 cm, greutate minimă 45 kg, greutate maximă 100 kg;
Durata cursului: maxim 2 ani, în funcţie de disponibilitatea cursantului, a resurselor alocate şi a condiţiilor meteorologice.
Cursul este compus din două module: de pregătire teoretică şi de pregătire practică. Cel teoretic constă în parcurgerea în minim 50 de ore a 9 materii. Modulul practic constă într-un program de pregătire care cuprinde un minim de 40 ore de zbor.
Completarea a dosarelor personale şi alte detalii
Pentru fiecare cursant va fi întocmit un dosar personal care va fi completat în etape.
Înainte de începerea cursurilor teoretice candidaţii trebuie să depună cererea de înscriere completetată în conformitate cu manualele specifice pentru fiecare disciplină. De asemenea, ei vor trebui să depună cererea de legitimare, fişa de înscriere, o copie a documentului de identitate şi să achite taxa de legitimare în valoare de 15 euro. Candidaţii minori vor trebuie să aducă şi consimţământul notarial al părintelui sau al tutorelui legal.
Este bine ca atunci când se prezintă în vederea înscrierii, persoanele interesate să aibă asupra lor o copie a documentului de identitate şi contravaloarea taxei de legitimare.
Candidaţii pentru disciplina paraşutism vor trebui ca, până la data de 9 februarie 2019 să depună o adeverinţă de la medicul de familie care să ateste că sunt apţi pentru a desfăşura activităţi de pregătire fizică.
Pe perioada desfăşurării modulului teoretic al cursului dosarele vor fi completate cu certificatele de aptitudine medicală obţinute în conformitate cu cerinţele reglementărilor în vigoare.
După examenul de finalizare a cursurilor teoretice, cei declaraţi admişi, vor fi informaţi de către instructorii aeroclubului la care au ales să îşi desfăşoare activitatea asupra modului în care se va desfăşura activitatea pe aerodrom.
După finalizarea modului practic (în zbor / salt cu paraşuta) de pregătire va fi emis un certificat de absolvire şi cursantul va fi planificat în vederea susţinerii examinării pentru obţinerea licenţei cu autoritatea competentă.
Continuarea activităţii de zbor după obţinerea licenţei
După obţinerea licenţei tinerii care prezintă aptitudini pot fi selecţionaţi în loturile Aeroclubului României, unde îşi pot completa şi desăvârşi pregătirea. De asemenea, aceasta poate constitui fundamentul unei viitoare cariere profesionale în aviaţie, de ce nu? chiar în cadrul Aeroclubului României, cea mai mare parte dintre instructorii de zbor ai organizaţiei provenind din rândurile foştilor cursanţi.
Pregătirea în cadrul loturilor judeţene se efectuează în etape, este direcţionată spre obţinerea de performanţe în sporturile aeronautice şi este supusă unui proces continuu de selecţie în urma căruia tinerii pot ajunge să reprezinte România la competiţiile internaţionale.
Sportivii care prezintă aptitudini, participă la pregătire şi obţin rezultate la concursuri sunt selecţionaţi pentru acordarea de programe de pregătire subvenţionate în vederea obţinerii de licenţe şi calificări suplimentare (PPL(A), acrobaţie, etc.).
Vă aşteptăm la zbor!
10 Ianuarie 2019
COMUNICAT DE PRESĂ Referitor la cursurile organizate de Aeroclubul României în anul 2019 Ca în fiecare an, #...
10 Ianuarie 2019
AEROCLUB ADRESA E-MAIL NR.TELEFON Arad arad@aeroclubulromaniei.ro ...
Vino pe 21 septembrie 2024, începând cu ora 10:00 la AEROCLUBUL „Traian Dârjan” Cluj (A...
În perioada 31.08 - 14.09.2024, Aerodromul Clinceni a fost gazda unei competiții de excepție, aducând împreună o part...
Sâmbătă, 31 august, Aeroportul Internațional "Aurel Vlaicu" va fi gazda celui...
În perioada recentă, echipa națională de planorism distanță a României a demonstrat încă o dată că aviația sportivă r...