Balon cu Aer Cald

Ce este o competiţie cu baloane cu aer cald

Baloanele cu aer cald, succesori moderni ai balonului construit de fraţii Montgolfier în anul 1783, nu au mijloace proprii de propulsie sau de schimbare a direcţiei. Din acest motiv, piloţii lor trebuie să exercite abilităţi particulare de a analiza condiţiile meteorologice şi geografice în special pe cele legate de circulaţia aerului, de a observa caracteristicile naturale şi trebuie să folosească cu maximă eficienţă combustibilul aflat la bord pentru a controla înălţimea de zbor. Concursul este alcătuit din probe de precizie în care piloţii folosesc vântul de la diverse altitudini pentru a naviga către ţinte stabilite. Decolările sunt deosebit de spectaculoase, cu baloanele decorând cerul într-o multitudine de culori pe măsură ce vântul le poartă către zare. Atunci când condiţiile meteorologice o permit, în cadrul unui concurs se efectuează câte două zboruri pe zi pe parcursul mai multor zile, în cadrul fiecărui zbor putând fi executate una sau mai multe probe.

 

Ce trebuie să faci ca să câştigi

Înainte de briefing, directorul de concurs stabileşte, pe baza informaţiilor referitoare la condiţiile meteorologice, probele de concurs pe care piloţii trebuie să le realizeze pentru a acumula puncte. Aceştia trebuie să utilizeze vânturile de la diverse altitudini pentru a naviga către ţinte care se află la kilometri distanţă faţă de locul de decolare. Uneori ei trebuie să zboare foarte, foarte aproape de sol pentru a arunca marker-ele (mici saci cu lest) cât mai aproape de ţintă. În apropierea acestora acţiunea poate fi foarte intensă atunci când mai multe baloane se aglomerează pentru a lansa marker-ele, uneori la numai câţiva centimetri faţă de centru.

Piloţii primesc puncte pe baza distanţei între locul lansării marker-ului şi centrul ţintei sau pentru traseul zburat şi înregistrat de mijloacele elctronice aflate la bord (GPS-uri sau Logger-e). Pe parcursul unui zbor se desfăşoară mai multe probe, astfel încât piloţii trebuie să îşi alcătuiască o strategie care să le maximizeze numărul de puncte obţinute. Aceasta poate să implice porţiuni unde se zboară la înălţimi mari alternând cu porţiuni în care se zboară la rasul solului, având în tot acest timp atenţia îndreptată către ceilalţi concurenţi şi în acelaşi timp urmărind modificările situaţiei meteorologice.

 

Cum se calculează punctajul

Pentru probele care implică lansarea de markere la ţintă, o echipă de arbitri şi de stewarzi măsoară distanţele de la marker-e până la centrul acestora. De asemenea, se analizează înregistrările mijloacelor electronice aflate la bord. Rezultatele sunt apoi trimise la echipa de scoreri care fac verificările finale, inclusiv legate de eventuale penalizări pentru încălcări ale regulementului şi calculează punctajele. Cel mai bun rezultat la fiecare probă primeşte 1000 de puncte, iar celelalte scoruri sunt calculate raportat la acesta, astfel încât locul doi poate primi 990 de puncte, locul trei 947 şi aşa mai departe.

 

Alte informaţii

Baloanele cu aer cald au nevoie de condiţii meteorologice cu vânt slab pentru a decola şi a a teriza în siguranţă, din acest motiv, cel mai adesea zborurile din cadrul competiţiilor cu aceste aeronave au loc dimineaţa  devreme şi seara târziu.

În general, în cadrul concursurilor se utilizează baloane cu volumul anvelopei între 1800 şi 2200 de metri cubi, baloanele cu forme speciale şi cele mai mari de 3000 de metri cubi fiind considerate prea puţin manevrabile.