Stiri

INFORMARE REFERITOARE LA CURSURILE ORGANIZATE DE AEROCLUBUL ROMÂNIEI

23.12.2015

Înscrierile pentru cursurile teoretice şi practice în vederea obţinerii licenţelor de paraşutist, pilot planor, pilot avion şi pilot aeronave ultrauşoare motorizate pe care le organizează Aeroclubul României se fac în perioada 11 ianuarie - 5 februarie 2016.
Cursurile teoretice se vor desfăşura în perioada 6 februarie - 8 aprilie 2016, seara şi / sau în zilele de sâmbătă şi duminică, funcţie de disponibilitatea lectorilor şi a cursanţilor, nu mai mult de 6 ore pe zi.
Pregătirea teoretică se va finaliza cu un examen de absolvire scris, din materia predată, care va constitui şi criteriu de selecţie pentru admiterea la instruirea în zbor.
Tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani sunt eligibili pentru a beneficia de cursuri gratuite (subvenţionate) pentru paraşutism, planorism şi aeronave ultrauşoare motorizate, în limita locurilor disponibile în fiecare unitate teritorială. Cursuri pentru obţinerea licenţei de pilot de avion PPL(A) se efectuează numai contra cost.
Pentru aeronave ultrauşoare motorizate clasa avion ultrauşor se vor efectua înscrieri în aerocluburile teritoriale: Arad, Braşov, Bucureşti, Caransebeş, Cluj, Ploieşti, Sibiu.
Pentru paraşutism se vor efectua înscrieri în aerocluburile teritoriale: Arad, Baia Mare (Secţia Baia Mare şi Secţia Satu Mare), Braşov, Bucureşti, Cluj, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş.
Pentru planorism se vor efectua înscrieri în aerocluburile teritoriale: Baia Mare (ambele secţii), Braşov, Bucureşti, Cluj, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Suceava, Târgu Mureş.
Pentru zbor cu motor (PPL(A)) se vor efectua înscrieri, numai pentru cursanţi contractanţi, în toate aerocluburile teritoriale, însă cursurile se vor efectua în una din locaţiile: Arad, Braşov, Bucureşti, Piteşti, Ploieşti.
Pentru a putea participa la cursuri, doritorii trebuie să se prezinte în perioada specificată la locaţiile în care se fac înscrieri pentru fiecare Aeroclub Teritorial în parte. Acolo vor primi lămuriri suplimentare şi o seamă de formulare pe care vor trebui să le completeze, să le semneze şi să le depună (cere de înscriere, cere de legitimare, fişă de înscriere) până la data începerii cursurilor teoretice.
Pe lângă celelalte documente, candidaţii minori vor trebui să depună şi un consimţământ notarial din partea părinţilor sau al tutorelui legal.
Suplimentar, toţi candidaţii care se înscriu la disciplina paraşutism vor trebui să depună, până la data de 7 februarie 2016, o adeverinţă medicală care să ateste că sunt apţi pentru activitate de pregătire fizică deoarece vor avea de susţinut un examen de aptitudine fizică care este eliminatoriu înainte de începerea cursului, iar pe parcurs vor efectua şi ore de pregătire fizică.
Toţi candidaţii vor trebui ca până la data începerii cursurilor teoretice să achite fie taxa anuală de legitimare, care este de 15 euro - în cazul cursanţilor subvenţionaţi, fie contravaloarea cursului teoretic - în cazul cursanţilor contractanţi.
Toţi cursanţii vor trebui să depună, până la data de 15 aprilie 2016, o copie a certificatului de aptitudine medicală obţinut în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare.
Lista centrelor şi examinatorilor aeromedicali autorizaţi să emită certificate de aptitudine medicală poate fi accesată la:
http://www.caa.ro/media/docs/LISTACENTRELORMEDICALESIAEXAMINATORILORMEDICALIAUTORIZATI20151.pdf