Evenimente

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18Comemorarea a 70 de ani de la ultima decolare a Eroului Aviator Traian Darjan

20.02.2015

Comunicat de presă

Aeroclubul României - Aeroclubul Teritorial "Traian Dârjan" Cluj şi Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aviaţiei - Cluj organizează în data de 25 februarie 2015, începând cu ora 12:00, la Aeroclubul Teritorial "Traian Darjan" Cluj,o ceremonie de comemorare a 70 de ani de la ultima decolare a Eroului Aviator Traian Darjan.

Adj. Traian Darjan

Programul evenimentului:
- Dezvelirea plăcii comemorative
- Ceremonial militar
- Slujbă de pomenire
- Discursuri
Eroul Aviator Traian Dârjan s-a născut în satul Someşani din judeţul Cluj , la 18 noiembrie 1920. În apropierea satului era o bază aeriană, iar Traian a dezvoltat o pasiune pentru avioane încă de mic copil. Astfel, în octombrie 1939 a început şcoala de pilotaj la ARPA (Asociatia Română pentru Propaganda Aviaţiei) Cluj şi a primit licenţa în luna decembrie a aceluiaşi an. A aplicat apoi pentru Şcoala de Aviaţie Militară de la Tecuci şi a fost admis în iulie 1940. A absolvit-o pe 11 aprilie 1941 promovând astfel la rangul de adjutant stagiar. Adj. stg. Traian Dârjan a rămas la şcoala ca instructor până in octombrie 1942, când a fost transferat la Grupul 9 Vânătoare, echipat cu avioane IAR 80.În cursul anului 1943, grupul trece pe avioane Messerschmitt şi este trimis pe front la 23 octombrie 1943.
Pe 25 februarie 1945, Aeronautica Regală Română lansa ultima mare ofensiva a războiului. În a cincea misiune din acea zi, căpitanul Constantin "Bâzu" Cantacuzino a decolat împreuna cu adjutantul Traian Dârjan. S-au întâlnit cu opt avioane germane Focke-Wulf Fw 190 ce atacau trupe sovietice, şi au angajat lupta aeriană. Căpitanul, care era asul aşilor aviaţiei române, a doborât un avion timp în care restul au disparut. Cei doi piloţi români au fost neglijenţi în timp ce căutau epava prăbuşita pentru a valida victoria şi nu au vazut patrula de Messerschmitt Bf 109 condusă de asul german Helmut Lipfert ce se apropia. Traian Dârjan a căzut victimă lui Lipfert. Un glonţ de 13 mm aproape l-a decapitat. S-a prăbusit aproape de liniile româneşti. Cantacuzino a fost, la rândul său atacat şi doborât de coechipierul lui Lipfert. A scăpat cu viaţă reuşind să se întoarca la baza Grupului 9 unde a povestit ce se întamplase şi a concluzionat: "Adjutantul Dârjan trebuie să fie mort."
Traian Dârjan a fost ultimul dintre cei 16 piloţi ai Grupului 9 Vânătoare care a murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Avea un palmares de 11 victorii aeriene confirmate şi una probabilă şi zburase în 176 de misiuni.

Aeroclubul României este instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, având în subordine 15 aerocluburi teritoriale în întreaga ţară, fiind unitate centrală de aeronautică civilă şi sportivă , unitate de pregătire şi perfecţionare a personalului aeronautic civil, precum şi structură sportivă de performanţă cu profil aeronautic.
ARPIA (Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aviaţiei) este o asociaţie nonprofit, cu caracter cultural-ştiinţific, istoric şi sportiv, deschisă tuturor celor interesaţi de aeronautică. Asociaţia are ca scop informarea şi dezvoltarea cunoştintelor despre aeronautica naţională şi mondială, propaganda şi organizarea manifestărilor ce privesc istoria şi tradiţiile, cultura şi arta zborului, orientarea profesională a tineretului şi implicarea lui în domeniu, precum şi promovarea aviaţiei.

Persoană de contact: comandant Aeroclub Teritorial Cluj, Gelu Luca, tel. 0726 678538.

 Invitatie "Comemorare Traian Darjan"