• De Bogdan Hrusca
 • In Stiri
 • Postat la 09 Ianuarie 2021

Q&A - Cursuri 2021

Înscrierile pentru anul 2021 se pot efectua accesând acest formular! 

 

 

 1. Sunt eligibil pentru cursurile subvenționate?

Dacă ai între 15 împliniţi și 23 de ani neîmpliniți, da, ești eligibil la cursurile subvenționate pe care le organizăm.

 

 1. Care sunt costurile cursurilor nesubvenționate?

Costurile cursurilor de obținere a licențelor în cadrul Aeroclubului României pot fi găsite pe site-ul nostru.

Avion

Avion ultraușor 

Planor 

Parașutism

Balon cu aer cald

 

 1. Care este durata cursurilor?

Durata cursurilor variază în funcție de disciplină. Modulul teoretic al cursurilor se desfăşoară pe durata de aproximativ 6 săptămâni iar la finalul acestuia se susţine un examen scris din materiile studiate.

Modulul practic începe după finalizarea celui teoretic şi durata sa este în general între 4 şi 12 luni şi variază în funcție de condițiile meteorologice, de disponibilitatea elevului și de deprinderile acestuia.

 

 1. Este posibil să obțin licența într-un singur an?

Da, este posibil ca oricare dintre licențe să fie obținute într-un singur an. Pentru aceasta este însă nevoie de o disponibilitate ridicată și de o participare cu frecvenţă foarte ridicată la activitatea de zbor.

 

 1. Cât durează o zi de zbor?

În general o zi de zbor durează aproximativ 8 ore. Dimineața se efectuează briefing-ul dinaintea activității de zbor, după care se efectuează activitatea de zbor în sine, urmând ca la final să urmeze debriefing-ul zilei de zbor.

 

 1. Ce se întâmplă dacă nu pot să particip la cursurile teoretice?

Este obligatorie în proporție de 75% la cusurile teoretice. Nerespectarea acestei cerinţe va duce la eliminarea elevului din curs.

 

 

 1. Pot să mă înscriu la curs dacă împlinesc vârsta de 23 de ani anul acesta?

Da, te poți înscrie la curs. În cazul în care te-ai înscris la curs la vârsta de 22 ani, iar pe parcursul acestuia împlinești 23 de ani, după data respectivă cursul poate fi continuat doar contracost. Spre exemplu, dacă 60% din curs până la împlinirea vârstei de 23 de ani, restul poate fi continuat doar achitând contravaloarea părții rămase din curs, respectiv 40%.

 

 1. Pot să mă înscriu la curs dacă am vârsta de 15 ani?

Da, dacă ai împlinit vârsta de 15 ani te poți înscrie la cursurile noastre și poți parcurge modulul teoretic însă nu vei putea efectua activitate de zbor până la împlinirea vârstei de 16 ani. De aceea, recomandăm să te înscri la curs în anul în care se poţi efectua și activitate de zbor, deoarece pauzele prelungite dintre modulul teoretic și cel practic nu sunt benefice.

 

 1. Cum se va desfășura cursul teoretic?

În acest an, cursul teoretic se va desfășura exclusiv online, cel mai probabil sâmbată și duminică, câte 6 ore pe zi. Fiecare locație şi fiecare curs va avea programul distinct iar acesta va fi anunțat în timp util. Criteriul privind prezența minimă obligatorie rămâne, desigur, valabil.

 

 1. În ce constă admiterea la zbor?

Admiterea la zbor constă în examene scrise din materiile studiate la modulul teoretic. Nota minima pentru promovare este de 75% la fiecare materie iar locurile subvenţionate vor fi ocupate în ordinea mediilor notelor obţinute.

 

 1. Ce documente sunt necesare?

Pentru fiecare cursant va fi întocmit un dosar personal care va fi completat în etape.

Înainte de începerea cursurilor teoretice candidaţii trebuie să depună cererea de înscriere completată în conformitate cu manualele specifice pentru fiecare disciplină. De asemenea, ei vor trebui să depună cererea de legitimare, fişa de înscriere (acolo unde este cazul), o copie a documentului de identitate şi să achite taxa de legitimare la Aeroclubul României în valoare de 15 euro. Candidaţii minori vor trebui să depună şi consimţământul notarial al părintelui sau al tutorelui legal. O copie a documentului de identitate este şi ea necesară.

Candidaţii pentru disciplina paraşutism vor trebui ca, până la data de 21.02.2021 să depună o adeverinţă de la medicul de familie care să ateste că sunt apţi pentru a desfăşura activităţi de pregătire fizică şi să susţină examenul pentru testarea aptitudinilor fizice.

Pe perioada desfăşurării modulului teoretic al cursului dosarele vor fi completate cu certificatele de aptitudine medicală obţinute în conformitate cu cerinţele reglementărilor în vigoare.

După examenul de finalizare a cursurilor teoretice, cei declaraţi admişi, vor fi informaţi de către instructorii aeroclubului la care au ales să îşi desfăşoare activitatea asupra modului în care se va desfăşura activitatea pe aerodrom.

După finalizarea modului practic (în zbor / salt cu paraşuta) de pregătire va fi emis un certificat de absolvire şi cursantul va fi planificat în vederea susţinerii examinării pentru obţinerea licenţei cu autoritatea competentă.

 

 1. De unde obțin documentele necesare pe care trebuie să le completez?

Din formularul de înscriere de la pasul în care acestea trebuie completate, dar și de aici.

 

 1. Ce costuri există pentru cursurile subvenționate?

Pentru cursurile subvenționate, costul este 15 EUR reprezentând taxa de legitimare la Aeroclubului României. Elevul va mai trebuie să suporte costul obţinerii certificatului de aptitudine medicală în valoare de aproximativ 50 EUR.

 

 1. Există mai multe perioade de înscriere de-a lungul unui an?

Pentru cursurile subvenționate, Aeroclubul României face înscrierile o singură data pe an. Pentru cursurile contracost, în funcție de solicitări, pot exista mai multe perioade.

 

 1. Ce criteriu de ocupare a locurilor subvenționate există?

Criteriul pentru ocuparea locurilor subvenționate este media notelor obținute la examenul de finalizare a modului teoretic al cursului respectiv.

 

 1. Unde achit cotizația anuală de membru al Aeroclubului României?

Cotizația se achită pe site-ul nostru secțiunea plăți online. La filială, se alege Aeroclubul Teritorial unde doriți să vă înscrieți. Înainte de achitarea taxei, vă recomandăm să începeți completarea formularului de înscriere! 

 

 1. Ce pot face după ce obțin licența în cadrul Aeroclubului României?

După obţinerea licenţei tinerii care prezintă aptitudini vor fi selecţionaţi în loturile Aeroclubului României, unde îşi pot completa şi desăvârşi pregătirea. De asemenea, aceasta poate constitui fundamentul unei viitoare cariere profesionale în aviaţie, de ce nu? chiar în cadrul Aeroclubului României, cea mai mare parte dintre instructorii de zbor ai organizaţiei noastre provenind din rândul foştilor cursanţi.

Pregătirea în cadrul loturilor judeţene se efectuează în etape, este direcţionată către obţinerea de performanţe în sporturile aeronautice şi este supusă unui proces continuu de selecţie în urma căruia tinerii pot ajunge să reprezinte România la competiţiile internaţionale.

Sportivii care prezintă aptitudini, participă la pregătire şi obţin rezultate la concursuri sunt selecţionaţi pentru acordarea de programe de pregătire subvenţionate în vederea obţinerii de licenţe şi calificări suplimentare (PPL(A), acrobaţie, etc.).

 

 1. Care dintre discipline sunt subvenționate?

Disciplinele subvenționate sunt: avion ultraușor, planorism și parașutism.

Mai multe informații aici! 

 

 1. Pot să mă înscriu la mai multe discipline în același an?

Da, te poți înscrie la mai multe discipline în același an. Totuşi, nu recomandăm efectuarea mai multor cursuri în paralel pentru că necesită foarte mult timp şi efort, iar programele se pot suprapune de multe ori. Experienţa noastră arată că marea majoritate a celor care au încercat să participe la mai multe cursuri în paralel nu au reuşit să finalizeze niciunul.

 

 1. Ce pot face dacă sunt indecis?

Dacă esti indecis de invităm să completezi formularul de înscriere și să bifezi opțiunea indecis la pasul în care trebuie să alegi disciplina. Unul dintre colegii noștri te va contacta pentru a îţi oferi informaţii care să te ajute să alegi.

 

 1. Care este vârsta maximă pentru cursurile nesubvenționate?

Nu există o vârstă maximă pentru cursurile nesubvenționate. Condiția este ca elevul să dețină un certificat medical în termen de valabilitate obținut într-o unitate medicală autorizată.

 

 1. Unde pot efectua vizita medicală?

Pentru a participa la cursurile noastre este nevoie de certificate medical minim clasa a 2-a. Acesta se poate obține doar de la una dintre unităţile medicale autorizate de pe lista publicată pe site-ul Autorității Aeronautice Civile Române.

 

 1. Este necesar vreun echipament special?

Nu, nu este nevoie de echipament deosebit.

 

 1. Ce se întâmplă dacă în urma examenului nu mă încadrez pe unul dintre locurile subvenţionate?

Poţi continua cursul efectuând modulul teoretic contra cost sau te poţi înscrie din nou în anul următor.

 

 1. Ce se întâmplă dacă dintr-un motiv oarecare nu pot finaliza cursul? Am vreo obligaţie dacă mă retrag?

Sigur că nu ne dorim o astfel de situaţie dar te poţi retrage din curs oricând fără nicio obligaţie.

 

 1. Dacă am pierdut Cartea de Identitate mă pot înscrie utilizând paşaportul?

Desigur, paşaportul este document de identitate valabil.

 

 1. Mă pot înscrie la curs dacă nu sunt cetăţean român?

Da, te poţi înscrie la oricare dintre cursuri dar pentru putea beneficia de subvenţie este necesară cetăţenia română.

 

 1. Când am nevoie de certificatul de aptitudine medicală?

Pentru cursul PPL(A) este nevoie de certificatul de aptitudine medicală la înscriere, iar pentru celelalte cursuri (paraşutism, planorism, avion ultrauşor) este nevoie de el înainte de începerea modulului teoretic al cursului.

 

 1. Mă pot înscrie la cursuri dacă port ochelari de vedere (sau am alte probleme legate de sănătate)?

Piloţii nu trebuie neapărat să aibă o sănătate perfectă ci să se încadreze în anumite bareme medicale. Totuşi, dacă ştiţi că aveţi unele probleme de sănătate ar fi bine să vă adresaţi unui centru medical autorizat. Lista acestora şi datele de contact pot fi găsite pe site-ul Autorităţii Aeronautice Civile Române.

 


DSC_0113.JPG

19 Noiembrie 2019

Cupa “Aurel Vlaicu” - ediția 2019

De Bogdan Hrusca | In Stiri

În perioada 15-17 noiembrie 2019, la Aeroclubul Teritorial “Aurel Vlaicu” București, s-a desfășurat Cupa “Aurel Vlaicu” - precizia aterizării cu pl...

1.jpg

19 Noiembrie 2019

CAMPIONATUL NAŢIONAL și CUPA ROMÂNIEI - PRECIZIA ATERIZĂRII - 2019

De Bogdan Hrusca | In Stiri

În perioada 19.10.2019-24.10.2019, Aeroclubul României a organizat competiția duală anuală compusă din Campionatul Național și Cupa României - prec...


Ultimele Articole

 • Aero Expo Fest

  01 Septembrie 2021 / Stiri,

  Aeroclubul României împreună cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei vine în sprijinul tuturor celor care dezvolt...

 • Echipele medaliate ale României

  09 August 2021 / Concursuri,

  După o pauză de un an cauzată de pandemia globală, competițiile aeronautice au început să se desfășoare din nou. Aero...

 • Romanian National Championship

  19 Iulie 2021 / Concursuri,

  Campionatul National de Zbor de Distanta cu Planorul / Cupa Romaniei - RCC. Este o competitie de zbor de distanta ...

 • Turnul de parasutism Cluj

  23 Iunie 2021 / Stiri,

  În anul 1948 s-a înființat o secție de de parașutism în cadrul Federației Aeronautice Române. Conducerea acestei secț...

Toate Articolele

Linkuri Rapide

Categorii

Photostream

Newsletter

Inscrieti-va in newsletter pentru a primi constant ultimele noutati.