• De Bogdan Hrusca
 • In Stiri
 • Postat la 26 Decembrie 2020

Cursuri 2021 - Aeroclubul României

În anul 2021, ca în fiecare an, Aeroclubul României va organiza cursuri teoretice şi practice pentru obţinerea licenţelor de paraşutist, pilot planor, pilot avion ultrauşor şi pilot avion PPL(A).

Pentru candidaţii cu vârstele cuprinse între 15 împliniţi (modulul teoretic al cursului poate fi început la vârsta de 15 ani, iar cel practic în zbor / salt la minim 16 ani împliniţi) şi 23 de ani neîmpliniţi, Aeroclubul României oferă posibilitatea efectuării gratuite a cursurilor pentru disciplinele planorism, paraşutism, şi avion ultrauşor, în limita locurilor disponibile în fiecare Aeroclub Teritorial. Criteriul pentru ocuparea locurilor subvenţionate va fi constituit din notele obţinute la examenul de absolvire a modulului teoretic al cursurilor.

Pentru obţinerea licenţei de pilot de avion PPL(A) se vor efectua numai cursuri contra cost.

Perioada în care se vor efectua înscrieri pentru cursurile care vor începe în luna februarie va fi 11 ianuarie - 7 februarie.

Înscrierile pentru paraşutism, planorism şi avion ultrauşor se vor efectua exclusiv online prin intermediul unei aplicaţii care va fi pusă la dispoziţie la momentul respectiv.

Pentru înscrierile la cursul pentru obţinerea licenţei de pilot de avion (PPL(A) candidaţii vor lua legătura cu unitatea teritorială unde vor dori să efectueze cursul. Datele de contact vor fi publicate site-ul Aeroclubului României şi pe pagina de Facebook.

Pentru aeronave ultrauşoare motorizate clasa avion ultrauşor se vor efectua înscrieri, atât pentru elevi subvenţionaţi cât şi pentru contractanţi, în aerocluburile teritoriale: Arad, Braşov, Bucureşti, Caransebeş, Cluj, Craiova, Ploieşti şi Sibiu.

Pentru paraşutism se vor efectua înscrieri, atât pentru elevi subvenţionaţi cât şi pentru contractanţi, în aerocluburile teritoriale: Arad, Baia Mare (Secţia Baia Mare şi Secţia Satu Mare), Braşov, Bucureşti, Cluj, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Tîrgu Mureş.

Pentru planorism se vor efectua înscrieri, atât pentru elevi subvenţionaţi cât şi pentru contractanţi, în aerocluburile teritoriale: Baia Mare (ambele secţii), Braşov, Bucureşti, Cluj, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Suceava, Tîrgu Mureş.

Pentru avion - PPL(A) se vor efectua cursuri în una din locaţiile: Arad, Braşov, Bucureşti, Piteşti, Ploieşti, Sibiu sau Tîrgu Mureş.

Cursurile sunt structurate în două module de pregătire, cel teoretic care va avea loc online în perioada februarie - aprilie şi cel practic (de zbor / salt cu paraşuta) care va începe în luna mai.

 

INFORMAŢII DESPRE CURSURI, PROCEDURI ŞI CERINŢE DE ÎNSCRIERE

Curs de pregătire în vederea obţinerii licenţei de paraşutist şi a calificării de clasă paraşută aripă

Cerinţe de admitere la curs:

-      vârsta minimă de 15 ani împliniţi la începerea programului teoretic de instruire şi minim 16 ani împliniţi la începerea pregătirii practice în zbor / salt.

-      să corespundă următoarelor cerinţe antropometrice:

Băieţi şi fete: înălţime minimă 155 cm, înălţime maximă 190 cm, greutate minimă 45 kg, greutate maximă 100 kg;

Durata cursului: între 10 zile şi 4 ani, în funcţie de disponibilitatea cursantului, resursele alocate şi condiţiile meteorologice.

Cursul este compus din două module: de pregătire teoretică şi de pregătire practică. Cursul teoretic constă în parcurgerea în minim 40 de ore a 7 materii. Modulul practic constă într-un program de pregătire la sol de minim 16 ore şi un program de pregătire în zbor / salt care cuprinde un minim de 25 de salturi cu paraşuta.

Admiterea la curs este condiţionată de încadrarea în baremele pentru aptitudinile fizice care sunt:

Pentru băieţi:

- alergare 50 m plat sub 8,1 secunde

- alergare de rezistenţă - semifond 1000 m sub 3 minute şi 46 de secunde

- săritura în lungime de pe loc minim 1,72 m

- flotări la sol, minim 25 buc

- tracţiuni la bară, minim 10 buc

Pentru fete:

- alergare 50 m plat sub 8,9 secunde

- alergare de rezistenţă - semifond 800 m sub 3 minute şi 31 de secunde

- săritura în lungime de pe loc minim 1,42 m

- flotări la sol, minim 10 buc

- tracţiuni la bară, minim 5 buc

 

Curs de pregătire în vederea obţinerii licenţei de pilot planor, a calificării de clasă planor şi a calificării pentru metoda de lansare remorcaj automosor sau remorcaj avion

Cerinţe de admitere la curs:

-      vârsta minimă de 15 ani împliniţi la începerea programului teoretic de instruire şi minim 16 ani împliniţi la începerea pregătirii practice în zbor.

-      să corespundă următoarelor cerinţe antropometrice:

Băieţi şi fete: înălţime minimă 155 cm, înălţime maximă 190 cm, greutate minimă 45 kg, greutate maximă 100 kg;

Durata cursului: maxim 3 ani, în funcţie de disponibilitatea cursantului, a resurselor alocate şi a condiţiilor meteorologice.

Cursul este compus din două module: de pregătire teoretică şi de pregătire practică. Cursul teoretic constă în parcurgerea în minim 78 de ore a 9 materii. Modulul practic constă într-un program de pregătire la sol de minim 5 ore şi 40 de minute şi un program de pregătire în zbor care cuprinde un minim de 15 ore.

Curs de pregatire pentru obtinerea licenţei de pilot aeronave ultrauşoare motorizate clasa avion ultrauşor

Cerinţe de admitere la curs:

-      vârsta minimă de 15 ani împliniţi la începerea programului teoretic de instruire şi minim 16 ani împliniţi la începerea pregătirii practice în zbor.

-      să corespundă următoarelor cerinţe antropometrice:

Băieţi şi fete: înălţime minimă 155 cm, înălţime maximă 195 cm, greutate minimă 45 kg, greutate maximă 100 kg;

Durata cursului: maxim 3 ani, în funcţie de disponibilitatea cursantului, a resurselor alocate şi a condiţiilor meteorologice.

Cursul este compus din două module: de pregătire teoretică şi de pregătire practică. Cel teoretic constă în parcurgerea în minim 50 de ore a 9 materii. Modulul practic constă într-un program de pregătire care cuprinde un minim de 40 ore de zbor.

ALCĂTUIREA ŞI COMPLETAREA DOSARELOR PERSONALE, ALTE DETALII

Pentru fiecare cursant va fi întocmit un dosar personal care va fi completat în etape.

Înainte de începerea cursurilor teoretice candidaţii trebuie să depună cererea de înscriere completată în conformitate cu manualele specifice pentru fiecare disciplină. De asemenea, ei vor trebui să depună cererea de legitimare, fişa de înscriere, o copie a documentului de identitate şi să achite taxa de legitimare la Aeroclubul României în valoare de 15 euro. Candidaţii minori vor trebui să depună şi consimţământul notarial al părintelui sau al tutorelui legal. O copie a documentului de identitate este şi ea necesară.

Candidaţii pentru disciplina paraşutism vor trebui ca, până la data de 21.02.2021 să depună o adeverinţă de la medicul de familie care să ateste că sunt apţi pentru a desfăşura activităţi de pregătire fizică şi să susţină examenul pentru testarea aptitudinilor fizice.

Pe perioada desfăşurării modulului teoretic al cursului dosarele vor fi completate cu certificatele de aptitudine medicală obţinute în conformitate cu cerinţele reglementărilor în vigoare.

După examenul de finalizare a cursurilor teoretice, cei declaraţi admişi, vor fi informaţi de către instructorii aeroclubului  la care au ales să îşi desfăşoare activitatea asupra modului în care se va desfăşura activitatea pe aerodrom.

După finalizarea modului practic (în zbor / salt cu paraşuta) de pregătire va fi emis un certificat de absolvire şi cursantul va fi planificat în vederea susţinerii examinării pentru obţinerea licenţei cu autoritatea competentă.

CONTINUAREA ACTIVITĂŢII DE ZBOR DUPĂ OBŢINEREA LICENŢEI

După obţinerea licenţei tinerii care prezintă aptitudini vor fi selecţionaţi în loturile Aeroclubului României, unde îşi pot completa şi desăvârşi pregătirea. De asemenea, aceasta poate constitui fundamentul unei viitoare cariere profesionale în aviaţie, de ce nu? chiar în cadrul Aeroclubului României, cea mai mare parte dintre instructorii de zbor ai organizaţiei noastre provenind din rândul foştilor cursanţi.

Pregătirea în cadrul loturilor judeţene se efectuează în etape, este direcţionată către obţinerea de performanţe în sporturile aeronautice şi este supusă unui proces continuu de selecţie în urma căruia tinerii pot ajunge să reprezinte România la competiţiile internaţionale.

Sportivii care prezintă aptitudini, participă la pregătire şi obţin rezultate la concursuri sunt selecţionaţi pentru acordarea de programe de pregătire subvenţionate în vederea obţinerii de licenţe şi calificări suplimentare (PPL(A), acrobaţie, etc.).

DSC_0113.JPG

19 Noiembrie 2019

Cupa “Aurel Vlaicu” - ediția 2019

De Bogdan Hrusca | In Stiri

În perioada 15-17 noiembrie 2019, la Aeroclubul Teritorial “Aurel Vlaicu” București, s-a desfășurat Cupa “Aurel Vlaicu” - precizia aterizării cu pl...

1.jpg

19 Noiembrie 2019

CAMPIONATUL NAŢIONAL și CUPA ROMÂNIEI - PRECIZIA ATERIZĂRII - 2019

De Bogdan Hrusca | In Stiri

În perioada 19.10.2019-24.10.2019, Aeroclubul României a organizat competiția duală anuală compusă din Campionatul Național și Cupa României - prec...


Ultimele Articole

 • Aero Expo Fest

  01 Septembrie 2021 / Stiri,

  Aeroclubul României împreună cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei vine în sprijinul tuturor celor care dezvolt...

 • Echipele medaliate ale României

  09 August 2021 / Concursuri,

  După o pauză de un an cauzată de pandemia globală, competițiile aeronautice au început să se desfășoare din nou. Aero...

 • Romanian National Championship

  19 Iulie 2021 / Concursuri,

  Campionatul National de Zbor de Distanta cu Planorul / Cupa Romaniei - RCC. Este o competitie de zbor de distanta ...

 • Turnul de parasutism Cluj

  23 Iunie 2021 / Stiri,

  În anul 1948 s-a înființat o secție de de parașutism în cadrul Federației Aeronautice Române. Conducerea acestei secț...

Toate Articolele

Linkuri Rapide

Categorii

Photostream

Newsletter

Inscrieti-va in newsletter pentru a primi constant ultimele noutati.