• De Bogdan Hrusca
  • In Informatii Publice
  • Postat la 06 Noiembrie 2019

Cantonament de zbor în curenți ondulatorii - A.T. Brașov - Aerodrom Sânpetru

La fiecare final de an, piloții planoriști ai Aeroclubului României au parte de unul dintre cele mai spectaculoase cantonamente. Ei “vânează” zilele în care condițiile meteo împreună cu cunoștințele dobândite și experiențele instructorilor îi ajută să urce cât mai sus în văzduh.

Acest urcuș atinge altitudini de peste 8000 de metri în unele zile, altitudine la care doar avioanele de transport pasageri mai zboară. De precizat este faptul că planoarele ajung la acea altitudine doar pe baza curenților ascendenți formați în imediata apropiere a munților în zone ca Munții Bucegi sau Munții Făgăraș.

Planoriștii exploatează acest curent ascendent pentru a dobândi distincția “C” de Aur care necesită următoarele:

  • un zbor cu o durată mai mare de 5 ore;
  • un zbor cu o distanță liberă mai mare de 300 km;
  • un câștig de înălțime de peste 3000 m; reprezentând diferența de înălțime din cel mai jos punct în care a ajuns planorul și cel mai înalt punct atins respectiv cea mai mare înălțime;

La această distincție piloții planoriști pot adăuga câte un diamant pentru următoarele:

  • un zbor cu o distanță de minim 300 de km în probă de tip triunghi(zborul efectuat de planor trebuie să descrie un triunghi cu laturile egale);
  • un zbor cu o distanță liberă mai mare de 500 km;
  • un câștig de înălțime de peste 5000 m;

În aceste zile în cadrul Aeroclubului Teritorial Brașov - Sânpetru cei mai antrenați piloți sportivi și instructori ai Aeroclubului României execută zboruri de recunoaștere a zonei de zbor în undă și zboruri pentru câștig de înălțime.

Duminică, 3 noiembrie 2019, Florentina CUSTURĂ și Manuela DANU au realizat câștigul de 3000 de metri efectuând fiecare câte un zbor în simplă comandă în curenți ondulatorii. În cadrul acestor zboruri cele 2 sportive au depășit altitudinea de 6000 de metri.

Luni, 4 noiembrie 2019, Ionuț TUDOR, Istrate MIHNEA și Alin SIMION nu s-au lăsat mai prejos și au realizat 3 câștiguri de 5000 de metri. Aceștia au atins altitudinea de 8000 de metri.

Este de menționat faptul că avioanele remorchere i-au lăsat în jurul altitudinii de 2500 m iar de acolo au urcat doar cu ajutorul curenților ascendenți neavând nici măcar un sistem de propulsie.

Din anul 2017 am început să diversificăm scopul acestui cantonament punând din ce în ce mai mult accent pe zborul de distanță în curenți ondulatorii. Recordul pe care am reușit să îl stabilim în acești 3 ani este un zbor de 726 de kilometri realizat în data de 13 noiembrie 2017 cu planorul SZD 54-2 Perkoz(unul dintre cele mai noi planoare achiziționate de către Aeroclubul României) avândui la bord pe unii dintre cei mai experimentați instructori, Sorin CHIȘU care este unul dintre oamenii cu cel mai deschis apetit pentru zborul de distanță în undă împreună cu instructorul Norbert SCARLAT care este într-o ascensiune continuă și reprezintă România la competiții internaționale, europene și mondiale.

Promitem să depășim acest record de distanță cât de curând deoarece avem o zonă de zbor cu potențial crescut precum și un nivel de pregătire al piloților foarte ridicat. Anul acesta deja ne mândrim cu 2 zboruri de peste 500 de km și un zbor de 700 km în curenți ondulatorii.

Puteți regăsi poze din cele 2 zile de zbor cu planoarele IS 28 B2 recondiționate în cadrul bazelor proprii de la Brașov și Craiova și planoarele SZD 54-2 Perkoz.

Vom reveni cu noutăți imediat ce vom mai avea alte realizări.

 

Alin Simion


05 Martie 2019

Redirecționare 2% din impozit catre Federația Aeronautică Română

De CAMO | In Informatii Publice

  Având în vedere că există posibilitatea de a sprijini Federația Aeronautică Română, ne ...

WhatsApp Image 2019-10-11 at 18.39.26.jpeg

14 Octombrie 2019

Cantonament Acrobație - Octombrie 2019

De Bogdan Hrusca | In Informatii Publice

În perioada 9 – 13 octombrie 2019, Aeroclubul României a organizat un Cantonament de Pregătire Teoretică și Practică la Sol și în Zbor, în cadrul A...


Ultimele Articole

Toate Articolele

Linkuri Rapide

Categorii

Photostream

Newsletter

Inscrieti-va in newsletter pentru a primi constant ultimele noutati.